Takoj gume

Kakovostne zimske gume

Snežne verige ali zimske pnevmatike

Pozor: zimske in letne pnevmatike po nizkih cenah

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 evrov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred leti. Proces izdelave in razvoja avtomobilskih pnevmatik je napredoval, kljub vsemu pa je dobro gume zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cesti slabša. V Sloveniji večina voznikov 2x letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske gume. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove gume stare oz kdaj so bile proizvedene. Dosti voznikov odlaša z zamenjavo letnih gum za zimske in obratno. A na dolgi rok s tem načinom ne prihranijo, saj letne gume niso namenjene zimskim voznim razmeram, ravnotako zimske gume niso za poletno vročino, saj se pnevmatike dosti hitreje obrabijo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove gume po nižji ceni lahko kupite tudi preko internetne trgovine. Vaše so lahko tudi sezonsko shranjene pri avtomehanikih. Primerno shranjene bodo vaše stare pnevmatike počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili čas in prostor za shrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske gume shranjene na ustrezen način. Verjetno ste naveličani iskanja gum pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne gume za osebna vozila, kombije ali motorna vozila preprosto kupili na enem mestu in to po zanesljivo ugodnih cenah? Prednosti nakupovanja moto gum na spletu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerju. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vsa vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj avto gum oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja pnevmatike Dunlopa, nadaljevali še angleža Sinclair ter Edlin. V letu 1890 je mehanik Wilch avtomobilsko gumo razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj pnevmatik sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilskih gum se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avtomobilska guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni proizvod je avtomobilska pnevmatika, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke avto gum so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avto in moto pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

Ugodne in kvalitetne avto pnevmatike

Vaš avtomobil popolno deluje takrat, kadar ima kvalitetne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za večjo varnost v prometu pa je letne pnevmatike smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske pnevmatike zagotavljajo optimalno varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje avta na cesti. Zimske razmere namreč zelo spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike najbolje namestiti na vsa štiri kolesa. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer ustrezno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje avtomobila na cesti zagotovile dobre zimske gume, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na stanje.

<< Domov